10. Két külön állatfaj

Advanced level stower

Ez egy rövid kis post lesz, amiben megismertetlek bennetek két külön stower alfajjal, azaz leírom nektek, hogy ki a consolidator és ki az a drop zone controller vagy drop zone coordinator.

Consolidator: röviden összefoglalva ő az, aki rendet tesz a különböző rekeszekben, persze nem a szó "takarítás" értelmében. Nagyon leegyszerűsítve pedig úgy lehetne megfogalmazni, hogy kvázi üres rekeszeket csinál. Hogy is dolgozik ő? Az gondolom nyilvánvaló, hogy bármilyen nagy is egy raktár, előbb-utóbb betelik. Na de akkor hová tesszük a folyamatosan érkező újabb és újabb árukat. Itt jönnek kapóra a stowernek a pickerek, akiket hol utálunk, hol imádunk. Utáljuk őket, hogy miért nem visznek el több árut (persze tudjuk, hogy nem rajtuk múlik, de valakit csak kell utálnunk), ezzel helyeket szabadítva fel nekünk, és imádjuk őket, amikor pont az orrunk előtt emelnek ki egy jó nagy dobozt valamelyik tárolóhelyről, helyet csinálva ezzel a kezünkben lévő másik doboznak, aminek már 15 perce keresünk egyre kétségbeesettebben helyet. 

swansea19.jpg

Szóval a pickerek folyamatosan pusztítják az árumennyiséget, de ez még nem segítene rajtunk, ahhoz, hogy ebből üres rekeszek legyenek, kellenek ide a consolidatorok is. Na most képzeljük el a következőt: egy üres tárolóhelyre beteszünk egy raklapnyi legot, mondjuk 60 dobozt. (Imádtunk egyébként legot pakolni, mert a dobozok könnyűek és laposak, szabályos szögletesek.) Mellé a rekeszbe már csak valami lapos dolog, például egy lapra szerelt íróasztal fér be, amit az utánunk érkező, unottan helyet keresgélő stower társunk lelkesen be is paszíroz. Ha nagyon nem akar bemenni, akkor berugdossa. Na most legalább tudod, hogy amikor legutoljára rendeltél valamit az Amazonból, miért volt behorpadva a doboz. Jönnek a pickerek szépen sorba, elvisznek 10 doboz legot, ezzel felszabadul némi hely a rekeszben. Ide egy arra kóválygó stower gyorsan betesz mondjuk egy körfűrészt, és máris tele a rekesz most már nem csak fizikailag, hanem virtuálisan is, hiszen három különböző vonalkód van benne. A pickerek jönnek közben folyamatosan és elvisznek megint 30 doboz legot, de az íróasztal és a körfűrész valahogy nem kell senkinek. Ekkor tehát a rekesz fizikailag éppen csak félig van, virtuálisan viszont még mindig tele a 3 vonalkóddal, így szerencsétlen stower nem tud ide tenni semmit. Na de ekkor egy arra járó consolidator észleli a problémát és megoldja.

Hogyan? Fizikailag és virtuális is kiveszi a megmaradt 20 doboz legot, és egyenként különböző polcokra teszi, így máris csak két vonalkód marad a rekeszben. De itt még nincs vége. Az okos kis kézi scannerével utánanéz annak - hát persze, hogy vonalkód alapján -, hogy a raktárban van-e még valahol ugyanebből a körfűrészből. Talál is egy rekeszt, ahol fizikailag is van hely, átteszi tehát oda ezt a körfűrészt. Az eredmény: egy kvázi üres rekesz, hiszen fizikailag egy lapos doboz van benne, ami mellé simán be lehet rakni egy egész raklap bármit, virtuálisan pedig csak egy vonalkód van benne. Ezután felírja a rekesz számát valami papírra, ami a keze ügyébe kerül és továbbáll, újabb felszabadítható rekeszt keresve. Persze még van egy csomó dolog, amire figyelnie kell, de nagy vonalakban ennyi a teendője. Ami nekem ebből furcsa volt: mekkora hülyeség már, hogy kis cetlikre írogatja az üres rekeszeket, hogy aztán időnként visszatérve a drop zone-ba, átírja azokat egy másik listára, hogy fel lehessen használni őket. Tiszta őskor. Vagy mint a Magyar Posta. Miközben a kezében van egy eszköz, ami állandó online kapcsolatban van. Hahó.

dz.jpgA másik külön állatfaj a drop zone coordinator: Míg consolidatorból egyszerre tetszőleges darabszámú dolgozhat, dz coordinatorból csak egy van (persze drop zone-onként), az lenne csak az igazi káosz, ha több lenne. Ő a főnök a drop zone-ban, ő mondja meg, hogy melyik kupac áruval mi legyen. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban. A kocsikat az oda beosztott stowerek veszik fel sorban, külön utasítás nélkül, elvileg FIFO alapján (First In First Out), de valójában megy a cherry picking rendesen. Nem így a raklapra helyezett áruknál. Nagyjából ott is FIFO szerint haladunk, de a sorban álló stowereknek a dz coordinator mondja meg, hogy melyik raklapot vegyék fel és azzal mit csináljanak, hová vigyék. Az első lépés, hogy a dz coordinator ellenőrzi a gun-jával, hogy abból a vonalkódból van-e már a raktárban elhelyezve, ezért a stower igyekszik kiszabadítani az árut, hogy a vonalkódja scannelhetővé váljon. Ha van már valahol, akkor megpróbálja felmérni, hogy befér-e oda az előtte lévő árukupac. Ha úgy látja, hogy igen, akkor közli veled a rekesz számát és már mehetsz is. Ha nincs még a raktárban abból az áruból, akkor két lehetőség van. Ha elég sok van a raklapon az adott termékből, akkor jó eséllyel kapsz egy üres rekeszt (amit a consolidator tisztított meg). Ha viszont kevés, akkor rábasztál. Egy find space vagy look for space utasítással engednek utadra - szánakozva vagy kárörvendően -, és elhihetitek nekem, állati nehéz helyet találni a raktárba, hiszen a consolidator által kiürített rekeszeket nem használhatod, az itt-ott felszabaduló helyekre meg kiéhezett farkashordaként csapnak le a stowerek. Az biztos, hogy egy idő után baromi jó lesz a térlátásod, egy pillantással fel tudod mérni, hogy egy rekeszbe beférhet-e a nálad lévő marha nagy doboz. Persze, ha a rekeszben egy óriási kupleráj van, akkor ránézésre ez nem megállapítható, úgyhogy ilyenkor teszünk egy próbát, bescanneljük a rekesz vonalkódját, aztán ha tele a rekesz, akkor hallgatjuk a scanner idegesítő szirénázását, ahogy jelzi a hibát. Ezért is a dz coordinatornak nagyon tapasztaltnak kell lennie, minden rekeszről tudnia kell, hol van, nagyon határozottan és gyorsan kell döntenie. Consolidatornak egy nap alatt kiképeznek, de dz coordinator-nak csak komolyabb tapasztalattal állítják be az embert.

A consolidatort arról lehet megismerni, hogy nem rohangál, mint mi stowerek, hanem komótosan ballag, pakolgat, szöszmötöl egy-egy rekesz előtt. (Már csak azért sem siet, mert nekik nincs meghatározott target-jük.) Általában van vele egy sárga műanyag rekesz, hiszen az ideiglenesen kivett árukat virtuálisan abba helyezi bele, amíg egy másik rekeszbe nem kerülnek. Mindenki szereti őket és igyekszik velük jóban lenni, mert ha jófejek, akkor egy-egy reménytelenül nagy doboz esetén hajlandóak segiteni a stowernek azzal, hogy valamelyik rekeszben csinálnak neki helyet.

A dz coordinatorral is muszáj jóban lenni, hiszen ha utál, egész nap szívathat a szemetebbnél szemetebb szállítmányokkal, de ha jó vagy nála, kifoghatsz olyan raklapokat, amiket néhány perc alatt lerendezel és marhára meg tudod nyomni vele a produktivity mutatódat.

Hogy mi az a produktivity mutató, megtudhatjátok, ha továbbra is olvassátok a blogot.